Prsteň a prstene II. Ženské ruky

Prstene sa odjakživa používali ako talizmany a amulety.

Premýšľali ste niekedy nad tým, na ktorom prste nosíte prstene a prečo?

Rozhodnutie o tom,  na ktorom prste bude človek prsteň nosiť vraj nie je vždy vedomé: často ho robí naše podvedomie a ono vraj vie o nás oveľa viac, ako vieme o sebe my sami.  

Pozrime sa, čo o tom hovorí chiromantia alebo ľudovo, „veštenie z rúk“.

(V texte sa dozviete, že existuje ruka aktívna a pasívna. Aktívna je tá, ktorú používate častejšie.)  

O niečo staršie učenie, ako dnešná chiromantia, alebo „veštenie z rúk“, je učenie zo starovekej Indie. 

Každý prst opísaný cez planétu, ktorá ho riadi alebo živel. 

Podľa chiromantov, ktorí vychádzajú z takýchto učení je dôležité všetko, nielen to, aký druh vloženého kameňa zdobí váš prsteň, ale aj to, na ktorej ruke a dokonca aj na akom prste ho nosíte.    


Pamätáte si na článok „Venušin prst“ o palci?

Ak ste pozorne čítali moje články, musela vám udrieť do očí informácia o tom, že najsilnejším prstom na ruke je palec. Nemá vraj svoju planétu a nakoľko sa nachádza pri Venušinom pahorku, volajú ho Venušin. 

Ale nakoľko je najsilnejší, ako ste už postrehli z článkov, ukazujú sa ním „silové“ gestá. 

Preto skôr ako „Venušin“, je to Marsov prst.

V tantrických textoch sila Marsa riadi energiu. Mars je  generál, dobyvateľ. Poloha a vzhľad palca ukazuje silu vôle a slobodu myslenia.

(O niečo viac sa môžete dozvedieť v „mudrach“, starých indických učeniach, ak vás to zaujíma.)

Prsteň na tomto prste zosilňuje energiu.

Indická filozofia ho spája s tejas, elementom ohňa. 

Na západe je spájaný s Marsom, rímskym bohom vojny. Nosenie prsteňa na palci znamená silu vôle, silu charakteru, slobodu myslenia a sebapresadzovanie. Sú to naozaj vhodné asociácie, preto sa prstene na palci nenosia veľmi bežne.

Číňania tvrdia, že prsteň na palci hovorí o majiteľovi, že vie veľmi dobre myslieť.

V niektorých kultúrach muži nosia prstene na palcoch ako znak bohatstva a vplyvu. Čím výraznejšie kúsky, tým väčšie bohatstvo. 

Hrúbka palca a jeho osamelé umiestnenie spôsobí, že sa tu dobre nosiav veľké, objemné prstene s prepracovaným dizajnom. Nebudú vadiť ničomu na iných prstoch. 

S pečatnými prsteňmi však opatrne, pretože majú tendenciu vyčnievať na už vyčnievajúcom prste.

Na palci noste prsteň, ak nemáte dostatok sebadôvery a ambícií, alebo „zdravej drzosti“. Ak stále tápete na mieste, noste prsteň na palci dominantnej, aktívnejšej ruky. Zvyšuje to sebavedomie.

Ale ak prsteň nosíte na neaktívnej vás môžu ovládať.  

Nenoste ho, ak ste dobrodružná povaha.

Ak máte problém s peniazmi a hazadrom, sa tomu tiež vyhnite. 

Zaujímavá informácia je, že hrubý prsteň na dominantnom palci ženy ukazuje na ženu netradičnej orientácie.   


Ukazovák – Jupiterov prst

Ukazuje nám na cestu, kam sa chceme pohybovať.

Kedysi šamani, aby počarovali človeku, ukazovali palcom na človeka, na jeho oblasť slnečného spletenca ukazovákom.

Na ukazováku žiaden prsteň nezostane bez povšimnutia, preto si pri výbere toho správneho dajte naozaj záležať. Obrovský neobyčajný prsteň, ktorý sa skôr hodí na párty či piatkové večere s priateľmi je tým pravým pre váš ukazovák. Nemusíte sa ani príliš snažiť a váš prsteň vzbudí viac pozornosti než by ste čakali.

Pravý ukazovák ako symbol zväzku

Počas židovskej svadby sa malý zlatý prstienok vkladá práve na ukazovák pravej ruky. Nevesta si následne môže zmeniť miesto svojho prsteňa a presunúť ho na prstenník ľavej ruky, tradícia však  v tomto prípade hovorí o ukazováku, ako o pravom prste lásky. Ak nie ste veriaci, alebo sa práve nejdete ženiť, pokojne si pre skrášlenie svojho pravého ukazováka zvoľte ľubovoľný jemný prstienok.

Ukazovák sa spája aj s vāyu, elementom vzduchu v indickej filozofii a s Jupiterom, rímskym bohom neba a hromu – kráľom bohov – na západe. Nosenie prsteňa na ukazováku znamená vernosť. Na ukazováku sa najčastejšie nosia triedne prstene, prstene bratstva, klubové prstene a pečatné prstene označujúce členstvo v organizácii alebo skupine.

Prsteň umiestnený na ukazováku má veľa priestoru na to, aby zažiaril. Priestor medzi ukazovákom a palcom je najaktívnejším miestom na ruke. Tento široký priestor umožňuje vidieť takmer celý obvod prsteňa. Je to ideálne miesto na experimentovanie so zložitými vzormi a veľkými prsteňmi.

Ukazovák je prst komplexnej povahy, náchylný k moci. Najčastejšie sa naň kladie tvarovaný výrobok.  

Prsteň na ukazováku vyjadruje vodcovstvo, autoritu, ambície, sebaúctu a sebadôveru, ale i vernosť –používa sa hlavne pre členské prstene. 

Tradične je ukazovák vyhradený pre pečatné prstene nesúce rodinné erby. 

Noste prsteň na ukazováku, ak nemáte v sebe dosť vodcovstva.

Nenoste, ak ste autoritatívna, ak máte tyranské a diktátorské maniere.

Viac tým zviditeľníte svoju povahu.

V niektorých európskych monarchiách bolo nezákonné, aby roľníci nosili na ukazovákoch prstene akéhokoľvek druhu, aby si ich iní ľudia nepomýlili s vplyvnými ľuďmi.

Prostredník je prstom Saturna

Indická filozofia spája prostredník s ākāśa, priestorovým alebo éterovým prvkom, zatiaľ čo na západe so Saturnom.

Saturn dáva plody. Je veľmi silný. Je hrdina. Ak si dávame prsteň na tento prst, môžeme meniť kvalitu života. Ale pozor, pri ňom je pahorok, ktorý veľmi zosilňuje jeho energiu, vyjadruje poriadok a účel.


Neexistuje žiadna kultúrna tradícia nosenia prsteňov na prostredníku. Vďaka tomu je tento prst ideálny na vyjadrenie.

 Okolo tohto prsteňa nie sú žiadne predsudky, ktoré by ste museli brať do úvahy, keď sa ním budete oháňať. Majte však na pamäti, že hocijaký prsteň na tomto mieste vynikne i napriek tomu, že nie je nijak výnimočne veľký či robustný.  

Nedostatok tradičného významu ale ľuďom nezabránilo v tom, aby tomuto prstu pripisovali rôzne významy. Napríklad to, že je prstom cenností a povinností, aktivity medzi dobrom a zlom.

Kvôli jeho umiestneniu ho mnohí považujú za prsteň rovnováhy, poriadku a účelu, zatiaľ čo iní dávajú význam jeho veľkosti a dominantnosti, spájajúc prostredník s individualitou, účelom, osobnou identitou a sebaanalýzou.   


Myslite na to, že keďže je váš ukazovák najaktívnejším miestom vašej ruky, že veľký, objemný prsteň hneď na vedľajšom prste by ho mohol po nejakej dobe nosenia začať odierať.

Všimnite si, že čierny prsteň na prostredníku pravej ruky je známy ako „prsteň Ace“, ktorý používajú členovia asexuálnej komunity ako formu identifikácie.


So slnkom je spojený prstenník a zabezpečuje nám uzemnenie, alebo múdrosť. 

Prstenník sa spája s prthvi - elementom zeme v indickej filozofii.

Západ ho zase spája okrem iného s Apolónom, bohom hudby, pravdy, liečenia a poézie. 

Prstenník na aktívnej ruke je o schopnosti deliť sa, na neaktívnej - tvoriť a deliť sa.

Tento prst je známy tým, že si na neho ľudia nasadzujú zásnubné prstene alebo obrúčky, keď sa rozhodnú usadiť. To je dôvod, prečo sa teraz bežne spájajú s oddanosťou každého druhu.

Je to teda miesto, kam si manželské páry nasadzujú obrúčky, snúbenci zásnubné prstene. Niektorí ľudia vo vážnych vzťahoch zase sľubné prstene, kým nie sú úplne pripravení na takúto vážnu životnú udalosť a niektorí nábožní ľudia na nich nosia prstene čistoty.

Ak nie ste zástancom tohto nápadu, vyskúšajte svoj pravý prstenník skrášliť prsteňom, ktorý má vo vašej rodine dlhoročnú tradíciu. Prsteň od starej mamy je presne tým, čo sa na tento prst hodí.


Hocičo nosiť na tomto prste sa neodporúča – môže to priniesť veľmi silné zmeny. 

V niektorých krajinách je to naopak.
Aj keď väčšina z nás si svoju obrúčku zakladá na ľavú ruku, v niektorých krajinách ako Nemecko, Rusko či India, si za prst lásky a zväzku vybrali prstenník na ruke opačnej.  

A malíček?

Niektorí ľudia praktizujúci indickú filozofiu spájajú malíček s jala, prvkom vody. Západná tradícia má tendenciu spájať malíček s Merkúrom, rímskym bohom obchodu, finančného zisku, komunikácie a výrečnosti. 

Je to vraj anténa Merkúra, planéty komunikácie,  komunikačných schopností a intelektu.

Predpokladá sa, že prstene na malíčku znamenajú intelekt a prefíkanosť. 

Prstene na malíčkoch často nosia vysokopostavení podnikatelia, politici a iní vplyvní muži. Pravý malíček je prstom profesionálov.

To, že ste odborníkom vo svojej oblasti, môžete vyjadriť nielen svojimi vedomosťami, ale i malým prsteňom zo železa či ocele, ktorý s hrdosťou okrášli malíček vašej pravej ruky. Práve tento prst totiž inžinieri a ľudia s podobným povolaním už v minulosti využívali ako miesto na ukázanie svojej profesionality a inteligencie. Je totiž symbolom dominancie a múdrosti.

Prstene na malíčkoch priťahujú veľkú pozornosť. 

Ich poloha odhaľuje viac z povrchu prsteňa, ako keby bol na prostredníku. 

A ak nosíte iba jeden prsteň, bude dostatočne ďaleko od stredu vášho tela, takže môže byť úplne jedinečný. Na malíčky sa hodia jednoduché obrúčkové dizajny, ale nič na ňom nebude „šmrncovejšie“ ako pečatný prsteň.

 Keďže malíček je najmenej používaná časť vašej ruky, zložité vzory a povrch, ktorý pečatný prsteň obsahuje, vás počas dňa nebude obťažovať (zväčša sa to týka muža).

Na aktívnom malíčku je prsteň  vynikajúcim komunikátorom a zvedavý, na neaktívnej ruke znamená intuíciu a umenie počúvať.

Ak cítite, že máte problém s komunikáciou, viete sa ťažko vyjadriť alebo dohodnúť, noste teda na malíčku prsteň. Merkúr vraj zodpovedá za komunikáciu, kreativitu a blahobyt nielen v duševnom, ale i materiálnom bytí.

A ešte niečo: prstene na malíčku zdobili barónku v 17. storočí, dnes pôsobia skôr vulgárne.    

V oblasti etikety sú pravidlá v nosení prsteňov, napríklad diamantu:

1. zásadne nekombinovať drahé šperky s lacnými, diamant s bižutériou, napríklad,

2. diamantový prsteň v práci? -  kameň svieti v očiach kolegov a nadriadených - to nie je príliš dobré,

3. veľké diamanty sú vzácne, šialene drahé a nenosia sa každý deň,

4. výnimkou z pravidla je zásnubný prsteň s veľkým kameňom. Túžba povedať všetkým o svojom šťastí je pochopiteľná. A ak ste nemohli odolať, nechajte to raz, ak je prsteň elegantný, tak prečo nie? Pokojne ho noste.

5. forma. Na krátkych prstoch nevyzerá široký prsteň dobre. Vizuálne rozdeľuje už krátky prst na polovicu. 

Nezabudnite zvážiť dĺžku prsta. Na malý prst by sa mal nasadiť úzky prsteň.  Môže byť s malým kamienkom alebo úzkou cestičkou z kamienkov.  

Pri nosení prsteňa na tenkých prstoch sa treba vyhnúť aj širokým modelom.  

Ako sa vraví, "primerane", podľa vkusu, nálady, štýlu, každá si môžeme zvoliť svoj.

Pravidlo najvyššie je: prstene sa nenosia na neupravených prstoch.

Čo si myslíte:

-         ovplyvňujú alebo ukazujú prstene, ich umiestnenie a výzor náš emocionálny stav?

-         pomáhajú nám, aby sme sa cítili lepšie alebo horšie? Aby sme boli bohatší? 

Prsteňom na mužských rukách sa budem venovať inokedy.  

V budúcich článkoch sa budem venovať Jupiterovmu prstu a gestám, na ktorých sa zúčastňuje.

  https://feminity.zoznam.sk/c/899587/to-na-ktorom-prste-nosite-prstene-a-kedy-si-ich-davate-z-ruky-do...