Srdce z prstov


Cítite sa príjemne, ak vám niekto ukáže  srdiečko, vytvorené z jeho rúk?

Gesto srdca vytvorené palcami a ukazovákmi je symbolom lásky a komunikácie.

Je to nové gesto.
V dvadsiatom storočí nebolo rozšírené.

Odkiaľ sa vzalo?

 Ako sa to stane, že sa gesto stane symbolom, všeobecne rozpoznateľným ako znamenie?

Patti Wood, mediálna koučka a autorka knihy „Success Signals: Understanding Body Language“, nazvala srdce z rúk „trendovou záležitosťou“ a prirovnala to k tomu, keď v minulých rokoch celebrity ako Goldie Hawn urobili gesto „hands-in-modly“ – namasté - spojené dlane v tvare: prosím. Moldím sa...

„Symbol ruky srdca znamená niečo medzi Milujem ťa a Ďakujem,“ uviedla country speváčka Taylor Swift v e-maile zo svojho turné „Speak Now“. „Je to len sladká, jednoduchá správa, ktorú môžete odovzdať bez toho, aby ste povedali slovo."

„Na konci druhého ročníka som odišla zo školy a vydala som sa na koncertné turné. Večer čo večer som hrávala predstavenia a neustále som skúšala všetky druhy rôznych pohybov, aby som získala odozvu od publika."

Jedného dňa počas festivalu si dala ruky nad hlavu do tvaru srdca. Používala ho už predtým. "Srdce" posielala z okna auta okoloidúcim.

Dav to začal robiť späť a povzbudzovať.

Speváčkini fanúšikovia toto gesto preciťujú tak vlastnícky, že keď Lady Gaga vyrobila vo vzduchu rukami srdce, na online diskusnom fóre fanúšikov Taylor ju obvinili, že ho „ukradla“.

Gestom „Srdce rukami“ sa blyslo množstvo mladých hviezd, vrátane Justina Biebera, Seleny Gomez, Demi Lovato, Victoria Justice, Blake Lively, Jordin Sparks a iních.

Srdce z rúk sa zobrazuje počas titulkov reality show „Ice Loves Coco“ a je opísané v piesni „I Korinťanom 13:8-10 “ od rockovej skupiny The Mountain Goats.

Je populárne v rave scéne, kde tiggerlovesyou.com zaznamenáva mladých ľudí, ktorí nadšene ukazujú srdce. Armin van Buuren, populárny holandský DJ, je známy tým, že ho robí počas svojich živých setov.

„Kedysi trvalo dlhšie, kým sa neverbálna kultúra rozhýbala. Ale teraz so smartfónmi je to okamžité.“  povedala koučka Woodová.

Ak si chcete vypočuť zopár citátov o srdci, pozrite sa na moje video:

https://www.youtube.com/watch?v=GqCEJUdIvFc&t=36s


Srdce ako symbol

Dnes ide o symbol lásky, ktorý sa dá vidieť na každom kroku, ale nebolo to vždy tak. V 7. storočí pred Kristom lásku  symbolizoval plod rastliny s názvom silfium, ktorá sa používala ako obľúbená forma antikoncepcie.

Až v stredoveku došlo k spojeniu srdca s láskou.

V roku 1305 namaľoval taliansky umelec Giotto metaforický obraz, na ktorom je zosobnená dobroprajnosť, keď ako jedna zo siedmich kresťanských cností odovzdáva svoje srdce Ježišovi Kristovi (teologická cnosť „Caritas“ - zvyčajne sa prekladá ako „láska“ alebo „láska“).

Giottom sa inšpirovali mnohí ďalší umelci.

Špecifickejšie kontúry dal znaku taliansky lekár Guido da Vigevano, ktorý sa v 14. storočí pokúšal nakresliť srdce na základe starých Aristotelových zápiskov.

Postupom času sa zo srdca stal jeden z najpoužívanejších znakov. Mimochodom, historka o tom, že symbol vznikol zo zobrazenia nahého ženského pozadia, je nepravdivá.

Srdce je v mnohých kultúrach rozšírený symbol, ktorý môže označovať lásku a všetko možné s ňou spojené.

 

Ako dovtedy znázorňovali lásku? Čím?

Jeden z výkladov je, že štylizovanými figovými listmi.

Tie sa v 2 st. p. n. l.  spoločne s brečtanovými listami objavujú ako dekorácia na vázach a minójskych freskách. V 8. st. p. n. l. dekorujú korintskí maliari vázy figurálnymi zobrazeniami spoločne s brečtanovými listami a vínnymi listami v podobe srdca.

Brečtan, nie srdce v gréckej, rímskej a ranej kresťanskej kultúre symbolizoval večnú lásku.

12. a 13. storočie. 

V rytierskej literatúre  sa objavujú listy brečtanu v milostných scénach, často zmaľované do červena; červená sama je pritom symbolom lásky. Dnes známy symbol červeného srdca sa rozšíril v Európe, k tomuto rozšíreniu napomohla tiež úcta k Srdcu Ježišovmu, ktoré je samo symbolom božej lásky k človeku, v katolíckej cirkvi. Symbol srdca sa dostal do heraldiky a ku koncu 15. storočia sa symbol srdca objavil tiež na kartách.

Symbol srdca sa ujal ako metafora ľudského srdca až medzi 13 a 16. storočím. 

Predtým lásku zobrazovali píniové šišky a pyramídy.

Srdce v ruke, srdce v otvorenej dlani je symbolom lásky, darovanej zo srdca.

Na severovýchode USA ho používajú  Shakers ako obrazovú pripomienku slov matky Ann Lee, zakladateľky sekty Shaker, ktorá podporovala jednoduchý život tvrdej práce a spirituality.

"Prilož svoje ruky k dielu a svoje srdcia k Bohu." 

Obrázok tiež zahŕňa láskyplné privítanie.

Srdce v ruke bolo tiež symbolom Independent Order of Old Fellows, organizácie odvodenej od  anglických rádov Oddfellows z polovice 18. storočia.

Tieto bežne zobrazujú tri spojené prstene predstavujúce priateľstvo, lásku a pravdu.

Symbol vznikol ako pečať protestantského reformátora Jána Kalvína, a preto sa objavuje v oficiálnej pečati Kalvínskeho kolégia s Kalvínovým mottom: "Srdce obetujem ti, PÁNA, rýchlo a úprimne."

Symbol je tiež často spájaný s komunitou Amish.

 

Srdce vytvorené palcami a ukazovákmi sa stalo symbolom roku 2022 ako symbol lásky a priateľstva.


Zdroje:

https://www.nytimes.com/2011/08/11/fashion/hand-heart-gesture-grows-in-popularity-noticed.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_in_hand

https://sk.wikipedia.org/wiki/Srdce_(symbol)

https://www.nytimes.com/2011/08/11/fashion/hand-heart-gesture-grows-in-popularity-noticed.html

https://www.youtube.com/watch?v=GqCEJUdIvFc&t=36s

 

Ale pozor!

Gesto srdca obrátené  ukazovákmi dole znamená: „Vieš, čo mi môžeš“ v Taliansku , v okolí Neapola. Doslovne: "Choď do..." a symbolizuje análny otvor.


Obraz Giotto:

giotto srdcejpg

A ak máte chuť na školenie o neverbálnej komunikácii, napíšte.

www.intu.sk